sobota, 28 czerwca 2014

[KuchniaAngie] Jajka do serca

Dziś zapraszam na kolejny przepis! Tym razem jest to coś romantycznego.

Dziś chcę poświęcić przepis wszystkim zakochanym! Wszyscy są zakochani ... z wyjątkiem mnie! ... Ale mniejsza z tym, że lepiej!

Składniki:
  • 3 jajka na twardo 
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka soku z buraków
  • 1/3 filiżanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • majonez 
  • musztarda
  • słodka papryka

 Przygotowanie:

Karton złóż na pół. Jego koniec obwiąż gumką. W środku kartonu ułóż jajko a na nie połóż ołówek aby z jednej storny przytrzymywała go gumka. Teraz obwiąż drugą stronę kartonu wraz z ołówkiem. Tak przygotowane jajka włoż na 1,5 godziny do lodówki.
Wyjmij jajka z lodówki, usuń delikatnie ołówek i oto jajko ma kształt serca!
Jeśli nie możesz znaleźć sok z buraków, można również przygotować w domu: wystarczy wziąć jeden lub dwa buraki, w zależności od wielkości, umieścić je w blenderze z odrobiną  wody. Sok z buraków jest gotowy!
Do miski wlej sok z buraków, dodaj cukier i ocet. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się cukru.
Za pomocą łyżki włóż jajka do roztworu. Wyjmujemy je aż nabiorą koloru. Trzeba być cierpliwym!
Pokrój jajka na pół. W osobnej misce wymieszaj żółtko z ugotowanych jajek, majonez, musztardę i paprykę.
Przygotowaną masę ‘nafaszeruj’ jajka.
Twoje danie jest gotowe!
A oto najbardziej romantyczne, jakie robiłam! Oszałamiający wachlarz kolorowych jaj w kształcie serca! 

Cześć! Do zobaczenia następnym razem!

0 komentarze:

Prześlij komentarz